2016 EU JEAN-CLAUDE JUNCKER Recep Tayyip Erdoğan TURKIJE

TURKIJE GAAT DOODSTRAF WEER INVOEREN

Eerder schreef ik al een artikel aan de Tweede Kamer en later aan enkele leden van de Europese Unie. Ik sprak mijn bezorgdheid over de relaties met Turkije uit. Deze bezorgdheid is als maar groter geworden. Eén van de punten in mijn artikel was een eventuele (burger)oorlog in Turkije. Mijn vrees is dat deze er wél gaat komen. Wat mij bevreemd is de reactie van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Zijn reactie:

Waarom heeft de EU er dan voor gekozen om een zeer kritisch rapport over Erdogan’s Turkije achter de hand te houden? En hoe democratisch is het als de leiders van Turkije nu ad hoc besluiten de doodstraf weer in te voeren? Barbaarse toestanden, maar wel passend voor een land dat onder Recep Tayyip Erdoğan één van de meest slechte landen ter wereld qua persvrijheid (en dus democratie) is geworden.

Turkije is een groot probleem. De aanhangers van Recep Tayyip Erdoğan in Europa ook. Recep Tayyip Erdoğan heeft om zijn macht te handhaven zijn aanhangers de straten op geroepen. Dit had dictatoriale trekken. Anderen laten sterven voor jouw macht. Het leger had al aangeven de democratische orde te willen herstellen en de betrekkingen met de wereld op goede voet te laten doorgaan. Er hadden gewoon weer verkiezingen gevolgd. Het wettelijke en menselijke kader moest weer worden hersteld. Gisteren riepen de Turkse moskeeën op tot een Jihad. Met Syrië en ISIS op de loer is dit toch allemaal niet zo prettig, zo pal tegen Europa aan. Een klein gedeelte van Turkije ligt zelfs in Europa…

Veel aanhangers van Erdogan zullen dit artikel niet leuk vinden, één van de redenen waarom zij zo blij zijn met hem is dat hij economische voorspoed heeft gebracht. Dit is incorrect. Erdogan heeft Turkije al vele jaren op veel te grote voet laten leven. Samen met het ongekende geweld dat zijn regering op de Koerden manifesteert, het niet toelaten van internationale pers en mensenrechtenorganisaties staat hun land nu op het rand van de oorlogsafgrond. De economie in puin, het land in puin. Bevolkingsgroepen recht tegenover elkaar. Geen wapens meer naar Turkije en de handen er héél ver van af trekken lijkt mij zo.

Het is triest. Er heerst hele grote angst voor mijnheer Erdogan.

Update: mijn volgende artikel: Chaplin, Hitler & Erdogan