2015 PERSOONLIJK POLITIEK ROOSENDAAL

SIMULATIE VOOR DE RAAD IN ROOSENDAAL

Eigenlijk had de titel ook wel LEERMOMENTEN DEEL II mogen zijn. Mijn collega Diana van Beest en ik gingen in ieder geval vanavond naar de simulatie inzake het sociaal domein.

De massaal gekomen politici werden in groepen van fictieve partijen ingedeeld. In een fictieve gemeente en moesten een fictieve casus gaan simuleren. Als oppositie- dan wel coalitiepartij. De casus was een voorbeeld probleemstelling zoals deze door de pas ingevoerde decentralisaties kan gaan voorkomen. De eindconclusie was dat individuele gevallen in beginsel niet in de raad moeten worden beoordeeld. Dit is vaak te politiek en het is niet netjes om politiek te gaan voeren over de ruggen van deze mensen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor veel zaken in de zorg sinds 1 januari. Vaak met fikse kortingen in de budgetten. Samen moeten de partijen hier in den beginne het beste van zien te maken. Overigens heb ik begrepen dat er voorlopig ook geen politiek gevoerd gaat worden over dit complex gebeuren. Niet voor niets heeft de BSD als handreiking door de aankomende onzeker financiële tijd, de begroting gesteund. Onder de voorwaarde dat niemand buiten de boot mag vallen.

Voor mij persoonlijk was het in het begin moeilijk. Het kwam zo koud en kil tot me. Maar nu snap ik de kaderstelling die de raad heeft. Ook de burgers zoals ik zullen misschien af en toe moeite hebben met hoe dit soort zaken besproken en afgehandeld worden. Maar zo werkt de politiek wél dus.

Tijdens de informatieavonden en ander soort politieke bijeenkomsten heb ik gemerkt, dat ik door mijn drive vaak uit emotie de knop pak en spreek. Vaak ook wel goed onderbouwt, maar soms ook zonder helemaal te weten hoe het werkt. Dat mag en kan, als je het uiteindelijk maar leert. Ik heb al afgesproken het eerste jaar vooral te gaan luisteren. Eigenlijk alleen maar te spreken over de projecten die ik nu voorbereid. Die komen nog. Ik moet nog veel leren, dat heb ik vanavond wel gemerkt. Heel veel. Maar wel met liefde en plezier.

Het was de meest leerzame avond op persoonlijk politiek niveau tot nu toe. Er zullen er nog velen volgen.

Goede nacht allen.