2015 B&W DE RAAD FARGONDHA MALIKZADAH FARKHUNDA SALEH ROZBEH

SALEH ROZBEH

Vannacht voelde ik me al niet zo lekker en kwam dit tegen op het internet:

Filmpje 1, filmpje 2. ZEER SCHOKKEND!!!

Vele soorten gevoelens bekropen mij. Angst had de boventoon.

Een tijdje later sloeg ik de krant open en las dat het om familie van een Bergenaar gaat. Gezien het belang heb ik de tekst integraal overgenomen. Ik wil alle partijen in onze raad verzoeken om dit per direct op te pakken en gezamenlijk actie te ondernemen! Wie gaat dit coördineren en wanneer komen de fractievoorzitters hierover samen/ telefoontje? Ik ben te nieuw om dit op te pakken. ‘Ik gil het wel van de daken.’

UPDATE 1:
Ik begrijp dat dit geen taak is van de raad maar een brief naar de verantwoordelijken in Den Haag is het minste wat wij kunnen doen.

UPDATE 2:
Brief aan Tweede Kamer..

Bergenaar vraagt wereld om hulp

BERGEN OP ZOOM – Saleh Rozbeh uit Bergen op Zoom vraagt de wereld om hulp. Zijn nichtje Fargondha (30) werd donderdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul op straat door een menigte man­nen doodgeschopt en -geslagen. Omdat ze de Koran zou hebben verbrand, zoals de politie zegt.

Saleh Rozbeh gelooft er niets van. „Moslimextremisten maken vrou­wen bang door geweld tegen ze te gebruiken.”

De ouders van Fargondha zijn ondergedoken. „Ze zijn bang dat zij het volgende slachtoffer zijn”, zegt Rozbeh. Hij hoopt dat een ambassade haar deuren opent, zodat zijn familie kan vluchten.

‘Help familie van gelynchte vrouw’

door Nadia Berkelder BERGEN OP ZOOM – Zijn nichtje werd donderdag door een menigte mannen op straat in Kabul doodge­schopt en geslagen. Haar ouders zitten ergens in de Afghaanse hoofdstad ondergedoken. Saleh Rozbeh uit Bergen op Zoom vraagt de wereld om hulp.

Fargondha heette ze. Ze was be­gin 30 en juf op een school. Saleh Rozbeh gelooft niet dat ze de Ko­ran heeft verbrand, zoals de poli­tie zegt. „Wie verbrandt er nou een koran op straat in Kabul?”

Rozbeh gelooft ook niet dat Far­gondha psychisch niet in orde was. „Dat hebben haar ouders te­gen de politie gezegd, uit zelfbe­scherming. Nee, ze was op de ver­keerde plek. Moslimextremisten in Kabul proberen vrouwen en meisjes onder druk te zetten en ze bang te maken door geweld te­gen ze te gebruiken. Ze was een willekeurig slachtoffer.”

De ouders van Fargondha – haar vader is de pleegbroer van Saleh – zitten nu ergens in een kelder in Kabul ondergedoken, net als haar broer en zijn gezin. „Ze zijn ver­drietig, wanhopig en angstig. Ik heb ze vrijdagochtend even ge­sproken over de telefoon. Ieder­een weet wie de vrouw was die vermoord is. Haar familie wordt bedreigd door de extremisten. Ze voelen zich absoluut niet veilig, ze zijn bang dat zij de volgende slachtoffers zijn.”

Saleh zag de filmpjes op internet: jongens en mannen die iemand die op de vloer ligt schoppen en slaan met stokken en stenen. Ze roepen dat Allah groot is. Het is voor de Westerse toehoorder goed te verstaan. „Het is afschuwe­lijk”, zegt hij. „En nadat ze haar hebben doodgeschopt en gesla­gen, hebben ze haar onder een au­to gegooid en in brand gestoken.”

De filmpjes tonen hoe mannen de lynchpartij met hun mobiel­tjes filmen, ze moedigen de rest aan, grijpen niet in. De politie zou vier van de tientallen man­nen die in beeld zijn, hebben gear­resteerd.

In buurland Pakistan worden va­ker vrouwen en meisjes op derge­lijke wijze vermoord, vertelt Sa­leh. „Maar het is voor het eerst dat dit in Afghanistan is gebeurd. De stem van de vrouwen en meis­jes in Afghanistan moet gehoord worden.”

Hij roept de Nederlandse over­heid op zijn familie te helpen. „Zet de deuren van jullie ambassa­de open, zodat mijn familie kan vluchten. Ik wil ook een beroep doen op de Duitse overheid: haar vader is tolk geweest voor Duitse militairen in Kabul.”

Saleh heeft zijn nichtje twee jaar geleden voor het laatst gezien toen hij in Afghanistan was. „Ze was een leuke, mooie vrouw. Ze heeft thee voor me gezet, eten voor me gekookt.”