2015 B&W DE RAAD MEDIA

NIEUWS & LOKAAL BESTUUR

De media: Vandaag las ik het volgende stuk op de site binnenlandsbestuur.nl. Ik moest even diep nadenken. Is dit ook het geval in Bergen op Zoom? Wat mij is opgevallen, is dat de politieke berichtgeving in de politiek al dagen speelt, doch pas later ter publicatie komt. Waarom dit zo zou kunnen zijn laat ik aan uw eigen fantasie over. Verslagen van een commissie en/ of raadsvergadering staan soms dagen later in de krant in ieder geval. Dit kan je als politicus natuurlijk in je voordeel gebruiken. Of in ons nadeel zoals laatst rondom dit onderwerp. Gelukkig is het laatste woord hierover nog niet gesproken. Dus ik denk dat dit in Berrege en ‘co.’ een beetje speelt. De dynamiek tussen de media, politiek en de burger.

Wat ik wel zeker weet (een journalist van BN DeStem heeft ons dat tijdens een perspresentatie van de BSD persoonlijk een keer verteld) dat men maar een bepaald aantal uren betaald krijgt als journalist. De rest doet de journalist misschien wel uit liefde voor of uit verantwoordelijkheid naar de maatschappij en dus u als burger toe. De meeste politici weten dit niet denk ik. En aangezien de vergaderingen soms heel lang duren, ook ik praat soms veel, vind ik wel dat iedereen hier eens bij stil zou mogen staan. Vooral de politici, die de verhalen die andere partijen juist daarvoor hebben verwoord, in eigen woorden herhalen. Ik denk in de hoop dat zij dan de krant halen of zo..? In ieder geval is het vaak erg langdradig als men elke keer over het zelfde punt een zelfde soort van ‘ eigen plasje’  moet doen. Er is dan ook geklaag over de lengte van de vergaderingen. Mooi voorbeeld was natuurlijk de begroting.

Neem anders een voorbeeld aan mij. Ik doe ‘mijn plasje’ ook. Maar dan via deze blog en in deze maand al twee keer eerder dan de BN DeStem kan doen. Hopelijk werkt dit ooit een keer in mijn voordeel. De volgende verkiezingen bijvoorbeeld. De kiezer leert mij kennen en ziet hopelijk mijn energie, inzet en directheid.

Vooralsnog heb ik vandaag mijn kans gegrepen om de journalisten eens te benoemen. Tenslotte moet ik hen ook te vriend houden… Maar voor mij nog belangrijker als fundament in onze democratie: zij moeten de politiek kritisch kunnen volgen. Met voldoende middelen en tijd.

Mijn oproep aan collega politici: sta hier eens een moment bij stil. Hopelijk worden jullie er af en toe op het goede moment stil van.

Ikzelf ben praatjesmaker op mijn manier. Totaal anders dan men in de raad waarschijnlijk gewend is. Relevante hersenspinsels plemp ik in mijn blog en als ik dit nodig acht, knal ik dit bij collega politici of bestuurders op hun Facebook. Direct van stof, hopende dat er wat opwaait. DigitaalDuaal ga ik dit noemen.

Prettig weekeinde.