2016 B&W FRANK PETTER KEEK OP DE WEEK KERNENERGIE RAMPENPLAN TWEEDE KAMER VEILIGHEID

KEEK OP DE WEEK: KERNCENTRALES

Veel beter vind je het niet in Nederland. Van Kooten en de Bie. Voor de jongeren: denk niet dat het oubollig is, want het is schokkend actueel. Voor de gezelligheid post ik onder dit artikel een leuke video van de heren. Niet voor niets zijn van Kooten en de Bie iconen der cultuur. Maar daar wilde ik niet naar toe. Ik wilde het graag hebben over het goedkoop politiek scoren van politici, plaatselijk en landelijk en de doorzichtigheid die ik persoonlijk daar in denk te zien. Want als men echt zo betrokken was…?

Reeds eerder heb ik meerdere malen gewag gemaakt van mijn zorgen over het uitblijven van een herziening van het noodplan rond kernrampen. Ik heb hier zelfs de andere partijen in onze gemeenteraad via de griffie documentatie over laten sturen. Besloten werd dat er een bijeenkomst zou komen waar iedereen zijn visie zou geven. Ik was er zelf niet bij, maar ik ga er toch vanuit dat, na al die maanden van roepen en schreeuwen, er dan ondertussen toch een rampenplanherziening of zeker een tijdelijk scenario gemaakt zou zijn. Want weet u wat het is? Er is nog veel onwetendheid/ slechte coördinatie onder de burgers, politici, ambtenaren en crisisdiensten. Fukushima heeft ons dat geleerd. Vooral punt drie spreekt boekdelen:  ,,Er zijn situaties te verwachten waarin de infrastructuur niet meer werkt en burgers, hulpverleners en lagere overheden in het getroffen gebied op zichzelf zijn aangewezen. Aanbeveling: bevorder de zelfredzaamheid van de burgers, de hulpverleners en het lokaal bestuur.

Ondertussen roept men van hoog naar laag, krijgen de (lokale) politici hun ‘fifteen minutes of fame’, maar heb ik nog niet voorbij zien komen wat er voorbij zou moeten gaan komen: een herziening van het rampenplan, voorlichting én een oefening van dit rampenplan.

Het is makkelijk om te roepen dat de Nederlanders zeggenschap moeten krijgen over de Belgische centrales of, hoe nóg arroganter, ze maar gewoon moeten sluiten! Alsof een Belg geen schenen en hakken heeft. Je kan er tegen schoppen en ze kunnen ze in het zand gaan zetten. Nogmaals in mijn ogen allemaal geroep in het luchtledige. Laten we nu onderhand eens iets gaan ondernemen. Een fundament leggen: een realistisch, weldoordacht rampenplan met de kennis van nu.

Ik heb dit artikel geschreven naar aanleiding van de Nieuwsbrief van de BSD van deze week. Elke week zal ik, wanneer van toepassing, een KEEK OP DE WEEK geven. Misschien niet zo humorvol als van Kooten en de Bie dit kunnen, maar de boodschap moge duidelijk zijn.