2015 AMBTENAREN B&W DE ZORG DECENTRALISATIE MILIEU

IDEE VOOR B&W

‘Verpleeghuizen verspillen een miljard euro per jaar.’ en dan hebben we het nog niet over andere soorten van zorginstellingen. Geen kattenpis dus.

Buiten dat de BSD van mening is, nu het college verantwoordelijk is geworden over het geld en de afspraken die men met zorginstellingen maakt, dat er geen zaken gedaan moeten worden met zorginstellingen met een graaiende directeur, zou een extra ambtenaar, belast met duurzaamheid en efficiëntie van de door de gemeente gecontracteerde instellingen, zichzelf waarschijnlijk makkelijk terugverdienen.

Toen ik als stagiaire in Rotterdam op een acute psychiatrische afdeling werkte, heb ik eens voor de interim-manager een berekening gemaakt die er voor kon zorgen dat er niet tien, maar negen mensen hun baan verloren. Over de hele locatie (maar ook de gehele instelling) stonden ’s nachts alle pc’s en monitors aan. Niemand draaide de radiators van de kantoren en vergaderzalen dicht na gebruik. Deuren en ramen bleven open. Ondoordachtheid  ten over. Hier is niets mee gedaan. Maar juist op dit soort zaken valt er winst te behalen.

Dit soort instellingen hebben vaak een koude en kille aanblik. Om het milieu, maar ook de bewoners en omgeving een handje te helpen, zou het geld wat dit soort bedrijven kunnen bezuinigen geïnvesteerd kunnen worden in groene daken. De BSD vindt dit belangrijk. Op de langere termijn valt er zodoende nóg meer winst te behalen. Je zou eigenlijk verwachten dat de ‘duur-betaalde’ zorgbobo’s hier zelf wel mee zouden komen. Daarvoor zijn ze toch aangesteld?

Mijn voorstel is, om te onderzoeken of er een speciale ambtenaar kan komen die de instellingen (met klem, want de gemeente betaalt)  kan onderzoeken op efficiëntie en duurzaamheid. Deze ambtenaar zal zich in de loop der tijd ontwikkelen en specialiseren en kan zo ook nog eens van nut zijn voor de gemeente zelf. Win, win, win dus.

Goedemorgen!