2016 BELGIË EU EUROPA EUROPESE UNIE ISLAMISTISCHE STAAT KERNENERGIE TERRORISME TURKIJE TWEEDE KAMER VEILIGHEID VEILIGHEIDSDIENSTEN

HET IS ERGER DAN IK DACHT: OVERHEID EN TERREUR

Ik weet nog wel dat ik op de lagere school les kreeg over Europa. Daarbij werd door meester Jaap Bunsma uitgelegd wat Europol was. Deze dienst wisselde informatie uit over criminelen, zodat alle landen van Europa ons konden beschermen. Nu een dikke dertig jaar later kunnen veroordeelde pedofielen en andere gespuis van land tot land trekken, want de registers van Europol, en sowieso de samenwerking in de EU, stellen niets voor. Als het nieuws dat ik vandaag tot mij krijg klopt, dan weet ik dit zeker en durf ik vandaag zelfs verder te gaan dan ik eerder al deed:

Nu bekend is geworden dat zowel de Belgische, Nederlandse, maar in mijn ogen óók vooral de Turkse overheid heeft gefaald met het vrijlaten van de terrorist Ibrahim El Bakraoui, lijkt het mij tijd dat er een bezem door ons kabinet kan. De aankomende EU top zal ook wel over terrorisme en veiligheid gaan. Misschien kan het ook gaan over verantwoording en boetedoening. Dit kan zo echt niet meer. De terreurgroep waar deze man namelijk deel van uitmaakte wilde eigenlijk een aanslag plegen op een kerncentrale. Dit is, let wel, bij ‘toeval(!)’ voorkomen. Hierdoor heeft de groep waarschijnlijk Brussel als alternatief gekozen. ‘Bij toeval’ zijn wij door het oog van de naald gegaan. Ook wij hier in Bergen op Zoom.

De conclusie die getrokken kan worden is dat de overheden, onder de paraplu van de EU, het vooral vaak oneens zijn, soms rollebollend over straat gaan en maanden tot jaren van top op top stroperig tot halfbakken besluiten komen. Ook is de conclusie dat het kwaad onder ons is en staat te popelen om ons te vernietigen. Vernietigen.

De tijd is daar voor een parlementaire enquête over de communicatie tussen de overheid, de overheden en de veiligheidsdiensten. Ondertussen moeten alle bezuinigingen op de politie en veiligheidsdiensten worden geschrapt en budgetten zelfs verhoogd. De grenzen moeten voor onbepaalde tijd dicht en er mag een honderd procent controle komen. Er moet wetgeving komen om in een tijdelijk kader alle bij de politie en veiligheidsdiensten bekende verdachte plaatsen door te lichten, als het moet fysiek. Het leger mag de straat op en men mag vooral niet vergeten om ziekenhuizen goed te gaan beschermen, want daar loopt men wel heel gemakkelijk binnen vind ik. Deze plaatsen lijken mij belangrijker dan een vliegveld, maar straalt de beveiliging in deze ziekenhuizen niet echt afschrikwekkend af.

Alle landen hangen vol camera’s. Maar als ik soms de beelden van de opsporing zie dan vraag ik mij af waarom daar allemaal geen state-of-the-art camera’s hangen. Het moet wel mogelijk zijn de verdachten goed te herkennen en vaak is dat niet eens mogelijk. Misschien kan er wetgeving komen om softdrugs te legaliseren zodat het uit het criminele circuit komt en er heel veel capaciteit bij de politie vrijkomt. De politie en overheid moet namelijk prioriteit stellen. Veel van de aanslagplegers hebben een verleden in dit circuit dat op deze manier in stand gehouden is.

Het lijkt mij verstandig om uitgeprocedeerde asielzoekers in nieuwe wetgeving zo spoedig mogelijk uit te wijzen. Actief.

Vluchtelingen zijn wat mij betreft welkom, wel graag goed op antecedenten onderzocht en het liefs zoveel mogelijk van de kwetsbaarste groep, de homoseksuelen en Christenen.

Goedemorgen.