2016 Chaplin FILMS Recep Tayyip Erdoğan The Great Dictator TURKIJE

CHAPLIN, HITLER EN ERDOGAN

Het is niet te hopen voor het Turkse volk en de wereld dat Erdogan een moderne Hitler blijkt te zijn. Niemand kan in de toekomst kijken. Soms herhaalt de toekomst zich. Staatsgrepen in Turkije. Het ontkennen van genocide. Het ontkennen van oorlogsmisdaden. Het hoort er allemaal bij. Tijd voor wat geschiedenis en reflectie. Tijd voor humor in melancholie. Tijd voor Charlie Chaplin. Tijd voor ‘The Great Dictator’. Mijn inziens een verplichte film op de middelbare school. Tevens is het goed om onze koters te verplichten om rondom deze film een werkstuk met reflectieverslag te maken. Waarom?

Charlie Chaplin maakte deze film voordat Hitler zijn beestachtige plannen uitvoerde. Al voor de wereld wist met wat voor beest zij te maken hadden. Sterker nog, een groot gedeelte van de wereld speelde mooi weer met Hitler. Duitsland, was een land dat een oorlogsindustrie van ongekende proporties aan het opbouwen was, ondanks dat dit door de vredesverdragen rondom de Eerste Wereld Oorlog verboden was. Men stond erbij en keek er naar. Ondanks dat politieke zuiveringen en het optooien van de absolute macht voor de persoon Adolf Hitler toch zeker signalen te over hadden moeten zijn. Het heeft niet zo mogen wezen. Hitler sloot zijn grenzen voor kritische journalistiek en andere intelligentsia in opinie. Hij verjoeg de Joden en besloot later het volk actief te willen vernietigen. Wie niet luisterde of kritiek had werd vervolgd en later vermoord. Er zijn grote overeenkomsten met het Turkije van Erdogan te vinden. Ik hoop dat ik mij vergis.

Chaplin kreeg veel kritiek en tegenwerking. Het uitbrengen van de film ging moeizaam. Ook heeft Chaplin moeite gehad om de film gefinancierd te krijgen. In mijn ogen maakt het verhaal van én dé film zelf het de moeite waard om u zelf eens uit te dagen u te verdiepen in Chaplin. Het was een groot man. Ik durf zelfs te stellen dat het hele negatieve verhaal rondom deze film de persoon Chaplin diep geraakt heeft. Het werd een keerpunt in de man zijn ongekende carrière. Voor de niet lezers: kijk na ‘The Great Dictator’ anders de film ‘Chaplin’ ook.  ‘The Great Dictator’ staat bij mij op de eerste plaats als beste film ooit gemaakt, nog boven Schindler’s List. Puur omdat ik het verhaal rondom de profeet Charlie Chaplin zo significant vind.

Terugkomende op Recep Tayyip Erdoğan. Ik hoop dat deze man niet gaat doen wat hij toch al wel lijkt te doen. Een rare zin… ik weet het. Erdogan’s stijl heeft veel weg van een dictatoriale stijl. Zijn chantage politiek lijken zijn buitenlandse tegenstanders te verlammen, tot in Duitsland worden komieken die in de geest van Chaplin het rare gedrag van Erdogan aanhangig maken vervolgd. Nadat de coup mislukt lijkt te zijn, komen er van de rest van de politieke wereld in alle politieke gluiperig- en glijerigheid toezeggingen van steun voor Erdogan’s regering. Ik schreef hier gisteren over. Omdat ik vind dat ieder zijn eigen mening moet vormen, sluit ik dan ook af met twee krantenknipsels. Fijne dag. Kijk die films!

1

2