2016 AFVAL B&W BSD GROEN LINKS MILIEU PETER DEN OUDEN YVONNE KAMMEIJER

BRUIKBAAR AFVAL

Vorig jaar hebben wij op verzoek van het college geholpen met plannen rondom het Bergse afval. GroenLinks en de BSD hebben toen gezamenlijk een aantal ideeën naar het college gestuurd. Afgelopen zaterdag kondigde Yvonne Kammeijer in  BNdeStem aan iets voor de Roosendaalse methode te voelen. Deze is overigens nog maar net gestart. Het lijkt een klein beetje op de ‘eenvoudige’ versie van het plan van GroenLinks en de BSD.

Ik ben toch geneigd om het plan dat wij hadden, inzake de mini-milieustraatjes wat verder te onderbouwen. Zoals aangegeven gooien mensen veel bruikbaar spul weg. Veel daarvan wordt door SAVER weer verder verkocht in de kringloopwinkel. Omdat de gemeenten belangen hebben in SAVER vind ik dit persoonlijk concurrentievervalsing. De producten bij de kringloper zijn vaak duur en men boort rechtstreeks in de markt van bestaande tweedehands winkeltjes en dat is eigenlijk niet netjes.

Nu er veel wijkhuizen worden  gesloten en er veel werkloosheid en vereenzaming is, lijkt het mij helemaal geen slecht idee om zelfs te opperen dat de mini-milieustraatjes gekoppeld zouden kunnen worden aan wijkcentra. Dan kunnen ze weer open of open blijven. Of met afvalmaterialen en sponsoring bouwen vrijwilligers een nieuw. Het is Ricky Dinkelberg ook gelukt: De Keet. Woningbouwcorporaties zouden hun maatschappelijke betrokkenheid kunnen tonen en zorgen dat de leefbaarheid in de wijken verbetert door het faciliteren van wijkcentra tot speerpunt te maken. Lijkt mij beter dan geld verdienen aan vrijstellingen aan OZB om winst te maken aan de ‘vluchtelingenkoehandel’.

Vrijwilligers die zich vervelen kunnen de wijkcentra en gekoppelde milieustraatjes gaan bevolken om zodoende aan de minderbedeelden bruikbare producten te herverdelen. Zo komt het niet in het milieu, is het weer gezellig in de wijkcentra, kan de jeugd stage lopen en milieubewust worden, etc. etc.

Investeer nu eens niet in allerlei samenwerking (dat nadien weer niet werkt en extra geld kost) , maar in de mensen van ons stadje zelf in plaats van bestuurdertjes met leuke salarisjes en leuke pensioentjes.