2015 FARGONDHA MALIKZADAH FARKHUNDA ISAF MINISTER HENNIS MINISTER KOENDERS SALEH ROZBEH TWEEDE KAMER

BRIEF AAN MINISTER HENNIS, KOENDERS & TWEEDE KAMER

Uwe excellentie mevrouw Hennis, mijnheer Koenders en geachte leden van de Tweede Kamer,

In vervolg op mijn eerder verstuurde brief aan alle fracties van de Tweede Kamer breng ik u het volgende verzoek. Graag wil ik u allen vragen om als politieke volksvertegenwoordigers de waardigheid die wij als land uitstralen beter te bewaken als het gaat om de bescherming die wij bieden aan diegene die de gezamenlijke ISAF geholpen hebben.

Met de afgrijselijke moord op Fargondha Malikzadah in gedachten is nu gebleken dat de familie van de in de ogen van veel Afghanen: ‘spionnen, landverraders en ongelovigen’ ook mag rekenen op represailles voor het meewerken aan de gezamenlijke ISAF missie.

Eerder heeft het kabinet, bij monde van de verantwoordelijke ministers besloten om géén collectieve regeling voor tolken, die hebben gewerkt voor de ISAF missie te gaan steunen c.q. zich hier voor in te zetten. Maar ik verzoek u met klem dit te herzien. Meerdere documentaires over tolken uit meerdere landen hebben reeds laten zien dat de ISAF landen hun verantwoording verzaken. Ondertussen zijn er veel mensenlevens in gevaar. Tevens is goede samenwerking met de lokale bevolking in gevaar als wij als deelnemer in dit soort missies niet gaan zorgen dat wij én de andere landen verantwoording gaan nemen naar de tolken in het algemeen.

Inhoudelijk kan ik niet op de zaak Fargondha Malikzadah ingaan, maar het feit dat haar familie beschermd moet worden in hun eigen vader- en moederland spreekt mijn inziens boekdelen.

Graag verneem ik uw reactie op mijn verzoek en vraag u vriendelijk om directe actie in deze,

met vriendelijke groet,

Marcel Mulder

UPDATE 11-04-2015:
Om het beter te kunnen begrijpen.