2015 BERGEN 2.0

AANKONDIGING: BERGEN 2.0

De aankomende tijd ga ik enkele ideeën van mij uit de doeken doen. Voor een aantal zaken moet ik nog het één en ander lezen en overleggen, het gaat dus in delen komen. Eigenlijk wilde ik mijn mening pas poneren als ik klaar was met mijn onderzoek, maar ik heb besloten om het allemaal te gaan gieten in een reeks columns onder de titel: ‘Bergen 2.0’.

Vandaag de inleiding:

Het is mijn mening dat de Bergse binnenstad qua detailhandel ten dode is opgeschreven. Afgelopen vrijdagavond ben ik de stad ingegaan en mij een hoedje geschrokken. Uiteraard kom ik wel vaker in de stad, maar nu ik mij politiek verdiep, kijk ik toch met een ander oog. Ik denk dat we de binnenstad zoals deze is moeten opgeven. Verder ben ik ook van mening dat het te risicovol is dat wethouder Ton Linssen hier nog alleen verantwoordelijk voor is. Dit moet in een breder kader en op zijn minst geheel gemonitord worden vanuit de raad. Elke stap in overleg.

Ik heb de binnenstad, zoals deze nu is, in gedachte dus opgegeven. Een harde realiteit. In gedachte heb ik ook een deal met Roosendaal gesloten: zij de winkels, wij de woningen. Kortom, een groot gedeelte van de winkels kan woningen gaan worden. Verder heb ik bedacht dat Bergen op Zoom zich voornamelijk op cultuur en recreatie gaat richten. Geen megalomane projecten zoals de Bergse Haven, maar alles stap voor stap en beetje bij beetje. Goed de vinger aan de pols houden, de ontwikkelingen op gebied van ICT, arbeid en demografische realiteit gaan zo snel. Nieuwe technieken volgen elkaar dusdanig snel op dat een lange termijnvisie moeilijk en risicovol is. Dat hebben we gezien aan de winkelruimte. Als we niet hadden uitgebreid hadden we nu geen probleem gekend. Dit geldt overigens voor veel steden. Bergen op Zoom is niet de enige die zich heeft vergaloppeerd. Maar Bergen op Zoom heeft door de Bergse Haven een dusdanig financieel probleem dat zij eigenlijk geen kant meer uit kan.

De onderbouwing in cijfers en prognoses komen in de volgende delen. Met deze inleiding in uw achterhoofd kunt u morgen deel I van ‘Bergen 2.0’ verwachten. Dit deel gaat over ‘stadslandbouw’. Door de vele grondposities van de gemeente Bergen op Zoom is dit iets waar participerende burgers direct aan de slag mee zouden kunnen gaan. Het aanzicht van de stad verbetert direct en er is op een goedkope manier iets zichtbaars constructiefs aan de gang. Er is namelijk weer goede moed nodig onder de mensen.

Tot morgen!